A TRX jelentése – mire jó, mi az?

Mi az a TRX?

A TRX rövidítés eredetileg egy mozaikszó és a total body resistance exercise kifejezésből ered, ami annyit tesz, ellenálláson alapuló, teljes testgyakorlat. A TRX közel húszéves múlttal rendelkezik és egy amerikai tengerészgyalogosnak, Randy Hetricknek köszönhető, hogy mára már világszerte hódolnak ennek az edzésmódszernek. 

A célja ez idő alatt mit sem változott, ám az évekkel jelentősen kibővült a TRX-szel végezhető gyakorlatok palettája. 

A TRX Suspension Trainer egy hordozható heveder-rendszer, mely alkalmas a teljes test átmozgatására. Úgy funkcionál, mint egy mobil edzőterem, egy lakásban és egy szállodai szobában is könnyen felszerelhető, az edzés intenzitását pedig a stabilitás, saját testsúlyunk és a testünk talajjal bezárt szöge adja. 

Mire jó a TRX?

A TRX alkalmas kondicionáló, erősítő, sőt, még cardio edzésre is, attól függően, hogy milyen fizikális célokat szeretnénk megvalósítani vele. 

Leginkább a core izmok erősítésére szolgál, de a teljesség igénye nélkül megedzhető(k) vele továbbá:

a széles hátizom

a rombuszizom

a mellizom

a bicepsz

a tricepsz 

a farizom

a négyfejű combfeszítő és kétfejű combhajlító izmok

a vállizmok

alkar izmai

A két állítható hosszúságú heveder végén elhelyezkedő fogantyúkba meg is kapaszkodhatunk, beleakaszthatjuk lábfejünket is, ha például bolgár guggolást, high planket vagy fekvőszámaszt szeretnénk végrehajtani vele. 

Mint minden mozgásforma, a TRX órák is jó hatással lehetnek a szívre, de növelhetjük a hatékonyságát, ha plyometrikus gyakorlatokat vagy HIIT (magas intenzitású intervall tréning) szakaszokat is beépítünk az edzésbe.

 

A TRX előnyei

Lássuk, miért érdemes tovább színesíteni funkcionális edzéseid ezzel az extra eszközzel:

– a TRX-hez nincs szükség nagy helyekre, egy kis szobába is felaplikálható, de nyaralásra is bátran viheted, hiszen kényelmesen beleférhet egy normál méretű bőröndbe

– multifunkcionális tréning kiegészítő, amely extra súlyok nélkül képes átalakítani a tested

– javítható vele az inzulin rezisztencia és megelőzhető a túlsúly kialakulása

– teljesen kezdőktől haladókig, fiatal és idősebb korosztálynak is ajánlott edzésforma

– ízületkímélő és biztonságos, amennyiben FMT edződdel már sikeresen átvettétek az alapokat és elsajátítottad a főbb irányelveket

– javítható vele az egyensúly és fejleszthető általa a mozgáskoordináció

 

Tapasztald meg nálunk a TRX élményt!

A funkcionális edzések elengedhetetlen elemei a saját testsúlyos gyakorlatok, emiatt mind a Beavatás, mind az Athletic Body és UST óráinkon alkalmazunk TRX-es feladatokat is. És bár a TRX fantasztikus eszköz, tudni kell róla, hogy ez sem mindenható. Az alsótest korlátozott mértékben edzhető meg vele és függőleges nyomásokra is csak részben alkalmas. Csak része a Thor franchise által kialakított komplex edzésrendszernek, melynél rúd, kettlebell és egyéb eszközök is bevonásra kerülnek, így javasoljuk, hogy a maximális eredmény elérése érdekében szakképzett edzővel, a rendszer részeként hódolj ennek az edzéstípusnak!

 

További szakmai tartalmakért tekintsd meg korábbi blogbejegyezségeinket:

https://thorgymcsepel.hu/category/egyeb/

 

Források:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27182415/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34900797/

https://link.springer.com/article/10.1007/s11332-022-00908-1

Ne állj meg itt!

További bejegyzések:

THOR SUMMER CAMP ’23

Képzeld el, hogy süt a nap, a Balcsi partján vagy, meleg a homok a talpad alatt, szól a zene, nagyokat nevetsz a társaiddal és finom

Új oldallal bővültünk!

Edzőtermünk idén télen újabb online felülettel gazdagodott. Legfrissebb oldalunk méltó utódja lehet a https://csepel.thorgym.hu/ weblapnak, hiszen bővített tudásanyagokkal, új aloldalakkal és friss tartalmakkal láttuk el.

THOR GYM 10. SZÜLETÉSNAPI GÁLA ÉS PARTY

Thor Gym 10. Születésnapi Party 2023 IDÉN JUBILEUMI ÉV, FERGETEGES BULIVAL     Nem sok edzőterem mondhatja el magáról, hogy megél egy évtizedet, kiváltképp manapság