A TRX jelentése – mire jó, mi az?

Mi az a TRX?

A TRX rövidítés eredetileg egy mozaikszó és a total body resistance exercise kifejezésből ered, ami annyit tesz, ellenálláson alapuló, teljes testgyakorlat. A TRX közel húszéves múlttal rendelkezik és egy amerikai tengerészgyalogosnak, Randy Hetricknek köszönhető, hogy mára már világszerte hódolnak ennek az edzésmódszernek. 

A célja ez idő alatt mit sem változott, ám az évekkel jelentősen kibővült a TRX-szel végezhető gyakorlatok palettája. 

A TRX Suspension Trainer egy hordozható heveder-rendszer, mely alkalmas a teljes test átmozgatására. Úgy funkcionál, mint egy mobil edzőterem, egy lakásban és egy szállodai szobában is könnyen felszerelhető, az edzés intenzitását pedig a stabilitás, saját testsúlyunk és a testünk talajjal bezárt szöge adja. 

Mire jó a TRX?

A TRX alkalmas kondicionáló, erősítő, sőt, még cardio edzésre is, attól függően, hogy milyen fizikális célokat szeretnénk megvalósítani vele. 

Leginkább a core izmok erősítésére szolgál, de a teljesség igénye nélkül megedzhető(k) vele továbbá:

a széles hátizom

a rombuszizom

a mellizom

a bicepsz

a tricepsz 

a farizom

a négyfejű combfeszítő és kétfejű combhajlító izmok

a vállizmok

alkar izmai

A két állítható hosszúságú heveder végén elhelyezkedő fogantyúkba meg is kapaszkodhatunk, beleakaszthatjuk lábfejünket is, ha például bolgár guggolást, high planket vagy fekvőszámaszt szeretnénk végrehajtani vele. 

Mint minden mozgásforma, a TRX órák is jó hatással lehetnek a szívre, de növelhetjük a hatékonyságát, ha plyometrikus gyakorlatokat vagy HIIT (magas intenzitású intervall tréning) szakaszokat is beépítünk az edzésbe.

 

A TRX előnyei

Lássuk, miért érdemes tovább színesíteni funkcionális edzéseid ezzel az extra eszközzel:

– a TRX-hez nincs szükség nagy helyekre, egy kis szobába is felaplikálható, de nyaralásra is bátran viheted, hiszen kényelmesen beleférhet egy normál méretű bőröndbe

– multifunkcionális tréning kiegészítő, amely extra súlyok nélkül képes átalakítani a tested

– javítható vele az inzulin rezisztencia és megelőzhető a túlsúly kialakulása

– teljesen kezdőktől haladókig, fiatal és idősebb korosztálynak is ajánlott edzésforma

– ízületkímélő és biztonságos, amennyiben FMT edződdel már sikeresen átvettétek az alapokat és elsajátítottad a főbb irányelveket

– javítható vele az egyensúly és fejleszthető általa a mozgáskoordináció

 

Tapasztald meg nálunk a TRX élményt!

A funkcionális edzések elengedhetetlen elemei a saját testsúlyos gyakorlatok, emiatt mind a Beavatás, mind az Athletic Body és UST óráinkon alkalmazunk TRX-es feladatokat is. És bár a TRX fantasztikus eszköz, tudni kell róla, hogy ez sem mindenható. Az alsótest korlátozott mértékben edzhető meg vele és függőleges nyomásokra is csak részben alkalmas. Csak része a Thor franchise által kialakított komplex edzésrendszernek, melynél rúd, kettlebell és egyéb eszközök is bevonásra kerülnek, így javasoljuk, hogy a maximális eredmény elérése érdekében szakképzett edzővel, a rendszer részeként hódolj ennek az edzéstípusnak!

 

További szakmai tartalmakért tekintsd meg korábbi blogbejegyezségeinket:

https://thorgymcsepel.hu/category/egyeb/

 

Források:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27182415/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34900797/

https://link.springer.com/article/10.1007/s11332-022-00908-1

Ne állj meg itt!

További bejegyzések:

B’DAY CUP 24 – THE ORIGINAL BATTLE

Február 24. – Birthday Cup Az eredeti februári csapatverseny, immáron 11. alkalommal Az év első komoly megmérettetése! Vigyétek el ti a fődíjat és a dicsőséget!

Filmforgatás

Kedves vendégeink! November 16-án, délelőtt 7:00 és 11:00 között filmforgatás lesz a Lakatos utcában, emiatt a Központi út felől a Lakatos utca le lesz zárva.

ZÁRVA

Kedves vendégeink! Október 28-án, szombaton áramszünet miatt a termünk zárva tart! Vasárnap a megszokott nyitvatartással várunk benneteket! Köszönjük a megérteseteket!