Súlyemelés terhesség alatt – szabad vagy tiltott?

A súlyemelés egészen az ókorra vezethető vissza. Egy olyan nagymúltú sportágról beszélünk, amelyet az ókori egyiptomiak és görögök is űztek, az 1800-as évek végétől pedig már az olimpiai játékokban is szerepelt.

Természetesen a hölgyek körében nem volt mindig ilyen népszerű a nehéz súlyokkal történő edzés, sokan a mai napig élnek abban a tévhitben, hogy a súlyzós edzéstől elveszítik a nőiességüket. Ez nem is állhatna távolabb az igazságtól.

 

A súlyemelés pozitív hatásai a női szervezetre (is)

          Feszes, izmos formát ad. Bár a kardió edzésnek is megvannak a maga előnyei – állóképesség-fejlesztés, véroxigén szint növelés, szív- és érrendszer egészségesen tartása –, látványos izomnövelésre nem alkalmas. Márpedig a kerek fenék, a gömbölyű vállak és formás lábak az izomtól néznek ki úgy, ahogy.

          Fokozott sportteljesítmény más sportágakban is. A súlyemelés stabilitást, mobilitást és erőt ad, amelyeket más területeken is kamatoztathatsz.

          Csökkenti a stresszt. Ahogy szinte minden mozgásforma, úgy ez is alkalmas a feszültség egészséges levezetésére, tehát segít abban, hogy ne vidd haza a problémákat.

          Növeli a kognitív funkciókat. A súlyemelés javítja az agy oxigénellátását, ezáltal fokozódik a koncentráció, redukálódik a reakcióidő és célorientálttá, problémamegoldóvá válik a gondolkodás.

          Megelőzhető vele a csontritkulás. Amikor nehéz súlyokkal terheljük a testet, az válaszreakciót ad rá. A súlyemelés hatékonyan erősíti a csontokat, ínakat, ízületeket, ezért különösen ajánlott azoknak, akik szeretnék megelőzni az időskori sérüléseket.

 

Kijelenthető tehát, hogy megfelelő elővigyázatossággal és tudatosan végezve, a súlyemelésből sokat profitálhatnak a nők is. Amennyiben még új számodra a nagy súlyok világa, mindenképp javasoljuk, hogy legalább a kezdetekkor kérj szakmai segítséget egy gyakorlott edzőtől. Edzőtermünkben Tóth Enikő PWB edző és Schmidt Sándor súlyemelő edző foglalkozik személyre szabott felkészítéssel.

Olvass többet az edzésformákról és ismerd meg edzőinket! Az oldalunkon a PWB erőemelés edzésről, súlyemelésről és az edzőinkről is találsz részletes leírást.

 

Súlyemelés várandósan

(Forrás: https://www.girlsgonestrong.com/)

 

Bizonyított tény, hogy a helyesen végzett edzés jó szolgálatot tehet a várandós hónapokban is. A rendszeres sport terhesség alatt amellett, hogy javítja a közérzetet, serkenti a vérkeringést is. Ez abból a szempontból előnyös, mert a terhesség alatt sok nő hajlamos a vízvisszatartásra, vizesedésre. A nyirokrendszer működésének serkentésével a probléma könnyebben orvosolható. (Természetesen emellett a táplálkozásra is érdemes odafigyelni, ezen a téren, ha szükségesnek érzed, kérj dietetikusi, tanácsadó segítséget!)

Az áldott hónapokban nő az úgynevezett terhességi cukorbetegség kialakulásának kockázata. A súlyemelés javítja a szervezet vércukorszint szabályozásának képességét, növeli a sejtek inzulinérzékenységét, ezáltal segíthet a cukorbetegség visszafordításában.

Szintén érv mellette, hogy azok a hölgyek, akik a 9 hónap alatt aktív életmódot folytattak, gördülékenyebb szülésről és gyorsabb regenerációról számolnak be.

 

Viszont mielőtt a súlyemelést terhesen végeznéd, az alábbiakat javasoljuk:

  1. Az edzésprogram megkezdése előtt mindenképp kérd ki orvosod véleményét! 
  2. Konzultálj személyi edződdel, hogy milyen személyre szabott módosításokat érdemes bevezetni a három trimeszter alatt!
  3. Kérj moderációs javaslatokat azoknál a gyakorlatoknál, amelyeknél nyomás érheti a has területét
  4. Nagyon fontos, hogy figyelj és hallgass a testedre! Ez nem a rekorddöntések időszaka, válassz kisebb súlyokat, ne erőltesd túl magad!
  5. Csak addig eddz, ameddig jól esik! Könnyen előfordulhat, hogy míg az első hónapokban jó érzéssel tölt el az edzés, addig a várandósság második felében már csak regeneráló mozgásra vágysz. Ezzel nincs semmi probléma, a tested tudja, mi a legjobb neked és a babának.
  6. Amennyiben szeretnéd folytatni az edzéseket, javasoljuk, hogy a súlyemelést mindig edző felügyelete alatt végezd, aki figyel arra, hogy biztonságosan, helyesen végezhesd a gyakorlatokat.
  7. Ha még sosem végeztél súlyemelést, a várandósság nem az az időszak, amikor érdemes belefogni új sportágakba. Javasoljuk, hogy ebben az esetben maradj a már jól megszokott, biztonságos rutinodnál!

 

Áldott állapotban lenni egy gyönyörű időszak a nők életében. Töltsd ezt teljes egészségben és jó erőnlétben!

 

Felmerülő kérdések esetén keress bennünket bizalommal feltüntetett elérhetőségeinken!

 

Források:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28886825/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20524714/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26447010/

Ne állj meg itt!

További bejegyzések:

B’DAY CUP 24 – THE ORIGINAL BATTLE

Február 24. – Birthday Cup Az eredeti februári csapatverseny, immáron 11. alkalommal Az év első komoly megmérettetése! Vigyétek el ti a fődíjat és a dicsőséget!

Filmforgatás

Kedves vendégeink! November 16-án, délelőtt 7:00 és 11:00 között filmforgatás lesz a Lakatos utcában, emiatt a Központi út felől a Lakatos utca le lesz zárva.

ZÁRVA

Kedves vendégeink! Október 28-án, szombaton áramszünet miatt a termünk zárva tart! Vasárnap a megszokott nyitvatartással várunk benneteket! Köszönjük a megérteseteket!